2014. máj 07.

Test - elme - lélek

írta: nicku
Test - elme - lélek


Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa, 2010-től professzor emeritus. Nem foglalkozott soha ezotériával, ezt a témát nem erről az oldalról közelíti meg, éppen ezért bátran ajánlom Jehova Tanúinak is a vele készült riport elolvasását.
Azok az emberek, akik érzelmileg sérültek valamilyen destruktív közösségben, maguk is tapasztalhatják amiről a professzor asszony beszél. Betegnek érzik magukat, de nincs semmilyen szervi elváltozás náluk. Ha te is szoktad magad így érezni, akkor ezt az interjút okvetlen olvasd el.

Hogyan legyél tudatos az egészséged megőrzésében?

Dr. Bagdy Emőke válaszol

Nem minden betegség oka lelki eredetű, de a lélek problémái előbb vagy utóbb betegséghez vezetnek. Ha tisztában vagy ezzel a folyamattal, könnyen tehetsz is ellene. Ezeknek az ismereteknek a minél szélesebb körű elterjesztésében Dr. Bagdy Emőkének különösen kiemelkedő szerepe van. 
 
1. A lélek üzenete
Habár mostanában egyre többször halljuk, hogy szinte minden betegségnek lelki okai vannak, fontos annak a tisztázása, hogy minden betegségnek több oka van
Ennek a mondatnak a kimondása azért kulcsfontosságú, mert sokan, akik magukat alapvetően pozitív gondolkodásúnak tartják, nem értik, miért is betegszenek meg. És habár a legtöbb betegség tanító célzattal érkezik az életünkbe – pihenjünk meg végre, ne hajtsuk agyon magunkat, változásra van szükség az életünkben vagy személyiségünkben – amikor a sikeres gyógyulás megtörténik, annak az eredménye mindig fejlődést jelent lelkünk számára.
A testi folyamatok ismerete a prevencióban nélkülözhetetlen. A legnagyobb gond az, hogy az orvosi kultúrában a betegség legtöbbször ott kezdődik, amikor az orvos szervi elváltozást tapasztal.
Előfordult már veled, hogy mindenféle orvosi diagnózis nélkül is betegnek érezted magadat? A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy nem söpröd a szőnyeg alá ezeket a jeleket, hiszen ilyenkor a lelked jelez számodra, hogy változásra lenne szüksége. - (Ehhez a ponthoz én annyit tennék hozzá, hogy magam is láttam Jehova Tanúi közül mennyien betegek, első sorban szorongásos betegségekre gondolok. Magam is sokat betegeskedtem, ma már tünetmentes vagyok. Nem egyszer voltam kivizsgáláson és nagy meglepetésemre semmit se találtak nálam. A Tanúk nem hisznek a lélekben, mint a testtől különálló dologban, ezért nem is foglalkoznak vele. Ők elsősorban a testükre koncentrálnak és a szellemiségükre. Most te se így gondolj rá, inkább egyenlőre tekintsd azt az énednek, a bensődnek, a lelki világodnak, ami  te magad vagy.)
mind-body-spirit
2. A beszélgetés – a lelki nagytakarítás legfőbb eszköze
Dr.Bagdy Emőke elmondta, a stressz tudomány fejlődésének köszönhetően a tudósok megtalálták a választ arra, hogy hogyan betegítjük meg magunkat. Amikor hat ránk egyfajta inger, a frontális agykérgünk mérlegel, hogy ez az inger számunkra fontos, vagy nem fontos. Ha az agyunk fontosnak minősíti, akkor elindul egy folyamat a szervezetünkben, az ingerre kialakul egy válaszreakció, ami teljes mértékben lenyomozható az idegrendszerben.
Az egyedi terhelhetőség mértéke személyenként változik. A fontos ingerek lehetnek jók, és ekkor boldogságot és örömöt érzünk, valamint lehetnek rosszak, amelyeknek negatív következményei vannak. Egy ilyen rossz stressz inger következtében a szervezet felkészül, és nagyon lassan tér vissza a nyugalmi állapotába. Ha ezek a helyzetek túl gyakran és túl sokáig vannak jelen mindennapjaidban, a folyamat következménye a test megbetegedése lesz.
A megoldás több szinten lehetséges. Már a racionális bal agyféltekéd, amivel beszélni tudsz, is meg tudja oldani a helyzetet. Az est egyik legjobb tanácsa, amelyet én is szívből ajánlok, mert tapasztalom jótékony hatását, a következő volt: Szánj hetente legalább fél órát arra, hogy takarítod a lelkedet.
Ahogyan Dr.Bagdy Emőke is kifejtette: “Ne várd meg, míg annyi pénzed lesz, hogy elmehess pszichológushoz! Keresd meg azt a társat, akinek kiöntheted a szívedet.” A barátodnak/barátnődnek nincs más feladata, csak az, hogy meghallgasson, és segítő Jelenlétével támogasson. Annak ellenére, hogy ösztönösen bennünk van a segítő szándék, ne próbálj meg kérve vagy kéretlenül tanácsot adni, helyette inkább figyelj metakommunikációdra, ami elfogadást és megértést sugározzon.- (Jó ha van olyan barátod akinek minden bajodat elmondhatod, de ha nincs, akkor sincs semmi veszve. Isten ott van neked mindig, meghallgat, kéretlen tanácsot pedig soha nem ad. Már több tanulmány is kimutatta, hogy az ima milyen jótékony hatással van az emberi lélekre.)
conversation
3. Érzelmi agyad használata a gyógyulás érdekében
Ha felelősséget érzel saját lelki fejlődésedért, figyelj a jelekre, és többek között arra is, hogy problémáidat kibeszéld magadból. Már magának a beszélgetésnek is gyógyító ereje van, ezért különösen fontos, hogy a férfiak se szégyelljenek beszélni gondjaikról. Amennyiben gyermekeidnek is megtanítod, és ez a fajta szokás sikeresen beépül az életükbe, már egy sokkal egészségesebb generáció felnövését segíthetjük elő. A beszélgetés tehát nagy mértékben járul hozzá az egészségünk erősítéséhez. Szellőztesd hát néha ki lelked házát, ugyanúgy, ahogy a lakást is szoktad!
Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a tudatos tudat már nem tudja megoldani a problémát. Ekkor kell az érzelmi agyunk segítségét kérni, ami jobb agyféltekénket aktivizálja. Mivel érzelmi agyadnak nincs időérzéke, mindent rögzít a sejtmemóriában, amihez bármikor vissza tud térni, amikor szükség van rá.
Legtöbbször, amikor érzelmileg sérülsz, a tudatos agyaddal nem is jutsz megoldásra, hiszen az igazi sérelmek érzelmi sérelmek. Ez az érzelmi agy nyilvánul meg álmaidban is, amikor jobb agyféltekéd rendezi a napközben tárolt számos információt. Amikor ezeknek a belső képeknek következtében az összefüggések, melyek legtöbbször gyermekkorra vezethetőek vissza, kiderülnek, megszűnik a nyomás, ami addig megbénította életed.
Végül pedig a harmadik módszer az ún. testérzések tudatosítása, és érzelmi szintre való emelése. Mindezeknek a technikáknak következtében, amit elmondasz, azt felhozod a mélyből, ennek következtében már be tudod tenni az időtudatodba. Így lesz múltja, és fel tudod dolgozni, a tested nem betegszik meg.
A professzor asszony által említett módszerek kiváló eszközök lehetnek egyik legfontosabb célodhoz: a tudatos, egészséges élethez, amely a betegségek kezelése helyett a prevención nyugszik.

,,Ha egy ember tette ellenkezik saját belső hitrendszerével, akkor fizikai énjét tudattalanul betegséggel bünteti. Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, és nem csak kívülről várjuk a megoldást, akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely a javunkat szolgálja. Egy tanító, aki segít, ha készek vagyunk tanulni. Kényelmesebb persze csak a tüneteket kezelni gyógyszerekkel vagy egyéb módon, de ettől a problémát kiváltó valódi ok nem fog megszűnni, és később újra előtör valahol. Az egészség igazi útja a helyes önismeret, a pozitív gondolkodás, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben."
(Kurt Tepperwein)


Forrás:
 http://lelekmozaikok.cafeblog.hu/2014/03/21/hogyan-legyel-tudatos-az-egeszseged-megorzeseben-dr-bagdy-emoke-valaszol/
Szólj hozzá

betegség egészség test lélek elme