2014. aug 12.

Időben felismered a szektajelenséget?

írta: nicku
Időben felismered a szektajelenséget?

 

Míg a vallási szervezeteknek egységesen Istenhez kellene az embereket irányítaniuk, legtöbb esetben azt látjuk, hogy inkább saját magukhoz és nem Istenhez terelik tagjaikat. A szervezeteknek eszközként kellene szolgálniuk az ismeretterjesztésben. Ezzel szemben magukat megelevenítve olyan jelentőséget tulajdonítanak maguknak, amit Isten nem mondott nekik, hogy tulajdonítsanak. Az alapvető cél eltévesztése miatt emberek milliói váltak csalódottá a vallások tanításai és értékrendszer beállítása miatt. A vallási szervezetek felnagyítva a maguk jelentőségét néhány esetben az imádat tárgyát képezik. Hogyan?

Minden szervezet, amely utasításokat közöl tagjainak úgy, hogy az nem rendelkezik isteni támogatással a háttérben, saját magát a bálvány általánosan, nem rögtön felismerhető szintjére emeli. A tagok, amikor a szervezetüktől jövő nem bibliai tanítást alkalmazzák életükben és imádatukban, alapvetően leborulnak az intézmény, mint olyan előtt kifejezve alárendeltségüket.
Érdekes megjegyezni, hogy igazán a kérdésre, hogy "hol van a szervezet" mint olyan... senki nem tud válaszolni. Némelyek azt mondják, hát mi vagyunk a szervezet, mások a postai helyrajzát említik meg annak. De valóban helyesek-e ezek a válaszok? Az idők folyamán a tagok annyira a befolyás alá kerültek, hogy már nem látják azt, hogy az az Ő elméjükbe ült be és irányítja őket. Tehát hol a szervezet? Az elmében. Míg a kívülálló nem befolyásolt személy világosan látja ezt, addig a tag nem veszi észre a tényt, hogy az általa követett alakzat azon a helyen van ahol annak nem kéne lennie, azaz az Imádat részét képezi.


Az így megvalósuló intézményi, szervezeti elv hangoztatása és szabályainak nem betartása ellen végrehajtott szankciók során a szervezeteket olyan területekre történő behatolás jellemzi, mint a lelkiismeret formálása, a tagjaik gondolkodásának manipulálása a tanításon és a képlékeny lelkiismereten keresztül, valamint irányítgatás az életelvek és személyes életterületek privát vizein. Ennek a cselekménynek a végrehajtása az egyén agyának, azaz személyiségének átformálását eredményezi észrevétlenül. Az egyén ezáltal az intézmény birtokává válik. Amikor az így átalakított egyének csoportba tömörülnek, az eredményezi a szekta jelenséget. Érdekes megfigyelni, hogy amikor a tendencia krónikussá válik, a tagok védeni kezdik a helyzetüket és magát az alakzatot, ami a fejükbe nyomta a jellemző bélyeget és elkezdik támadni a jelzőt, amivel azonosítják őket. Az egyik ilyen védekezési forma így hangzik "mi nem vagyunk szekta, hozzánk bárki eljöhet." Ez igaz, sok szervezet nyitott a látogatást illetően. De valóban a zárt ajtók tesznek-e valamilyen csoportosulást szektává? (1 Korinthus 1:11-13)

Az így eredetileg eszközként indított társulás, aminek eredeti célja mondjuk a bibliai tanulmányok írása, nyomtatása és kiadása, valamint terjesztése volt, behatolt az imádat területére azáltal, hogy olyan tanítást támogat és szankcionál egyben, amely nincsen összhangban az Isten írott szavával. Így történhet meg, hogy az annak idején létrehozott egyszemélyes bibliai kiadványi társulat és nyomda üzem, amely bibliai segédeszközök nyomtatására lett létrehozva, idővel az imádat egy elengedhetetlen eszközévé vagy szereplőjévé vált, ami ráadásul büntet is. Míg az ilyen szervezetek támadják ugyan a nem írás szerinti Szentháromság tant.... ugyanakkor magukat az isteni tanítás szintjére hozzák azáltal, hogy követőik imájában is megjelennek. Természetesen imádkozhatunk emberekért, de azok az emberek egyáltalán nem úgy foglalnak helyet az imánkban, mint imádati eszközök és említésük az imában annak megfelelő helyen kell, hogy tartva legyen. Ma a modern idők vallásos szervezetei némelyikében a harmadik személy az Isten imádat rendszerében maga az intézmény vagy más néven a "szervezet."

A szekta hatás egyik jellemzője

Egy bizonyos kérdésben a tag nem tud önálló választ adni vagy döntést hozni. A döntésben mindig a szervezetet említi, hogy a szervezet ezt mondja vagy a kiadványban azt olvassuk. Nem a Bibliára építi döntését, hanem szervezeti írásokra. Az így megdolgozott személy döntésképtelen, tehát nem rendelkezik személyiséggel.

Forrás: http://www.bibliaexaminer.org.uk/szekta.html

Szólj hozzá

szervezet szekta