2014. júl 27.

"...és az igazság szabaddá tesz titeket."

írta: nicku
"...és az igazság szabaddá tesz titeket."

Ha megkérdezel egy Jehova Tanúját, hogy hite szerint mi az az igazság, ami őt szabaddá teszi, valószínűleg azt fogja mondani, hogy a Biblia tanítása. A Biblia tanítása alatt pedig elsősorban azt érti, hogy az az információ, amit a "hű és értelmes rabszolgán" keresztül kap. Nem is csoda, hogy ezt érti alatta, hiszen Jézus szavait a kiadványaikban kivonatosan idézik. Megemlítik, hogy ”Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ki Jézus, és milyen feladatokat lát el Isten szándékának a megvalósulásában, megszabadulhatunk a legrosszabb fajta rabságtól: a bűntől és a haláltól. De ehhez meg kell ismernünk „az igazságot”. Jehova Tanúi szívesen segítenek neked és a családodnak megismerni az igazságot, és megtudni, hogyan válik a javatokra ez az ismeret."*   és  "Jézus váltságáldozata lehetővé tette, hogy megszabaduljunk a bűntől és a haláltól. Ezenkívül ezek az értékes igazságok kiszabadítottak a tudatlanság és a bizonytalanság állapotából, mely erre a sötétségbe burkolózott világra jellemző."** 
A Társulat elismeri, hogy ha valaki hisz Jézusban és megmarad a szavaiban, az megszabadulhat a bűntől és a haláltól, de feltételes módba teszi ezt a szót, a legtöbb esetben pedig az igazságra úgy utal, mintha azok Jézus szavai vagy pedig a Biblia maga lenne az.
Nem is csoda, hogy egy átlag Tanú először nem Jézusra gondol, ha az igazság szót hallja, mivel a kiadványok ebben az értelemben alig foglalkoznak Jézus áldozatával, inkább a Társulat saját tanításaira helyezik a hangsúlyt: „Hogyan tesz minket szabaddá az igazság?” Foglalj bele gondolatokat Az Őrtorony 1998. október 1-jei számának a 6. oldalán levő kiemelt részből. Kérd meg a hallgatókat, hogy mondják el, mi mindentől szabadították meg őket Isten Szavának igazságai".- 03/3 Királyság-szolgálat, az idézett Őrtorony meg sem említi Jézus áldozatát, csak saját tanításaikat emlegetik benne igazságként.
De hát mi is valójában az igazság amiről Jézus beszélt és mitől szabadít ő meg? Ha figyelmesen elolvassuk a János 8-as fejezetét, akkor láthatjuk, hogy elsősorban arra gondolt, hogy a zsidóknak meg kellett látniuk benne a Messiást, tanítását pedig Istentől jövőnek és igaznak kellett elfogadniuk (24-es, 28-as vers).
A zsidók rabságban voltak, nem érezhették magukat szabadnak, mivel a mózesi törvény nehezedett rájuk. Jézus volt az, aki feloldotta ezt a szabálygyűjteményt, így téve szabaddá a benne hívőket. (János 1:17, Héberek 9:23-26). Ha hiszünk ebben, akkor nem vagyunk már bűnösök Isten előtt, mivel meghaltunk a bűnnek, a Jézusban való hit pedig megelevenít bennünket (Róma 6:10,11). Addig nem lehetünk szabadok, amíg Jézus nem tesz bennünket azzá. Szabadítása lelki szabadítás (János 8:36). Jézus az út, őt kell követnünk, ő az igazság is, és csakis általa nyerhetünk örök életet (János 14:6). 

Maga a Társulat is elismeri, hogy a Biblia olvasásakor Isten kijelenti az igazságot azoknak, akik szeretnék megtudni mi az, és aszerint is szeretnének élni: "Isten fenntartja magának a jogot, hogy csak azoknak tárja fel az igazságait, akik igazán vágynak az igazságra, és akik készek is aszerint élni és hűséggel szolgálni őt: „ A Szuverén Úr, Jehova semmit sem tesz anélkül, hogy fel ne tárná bizalmas dolgait szolgáinak” (Ámos 3:7; Dániel 2:28, 47).-w83 11/1 31.old. 19. bek.

Mi van akkor, ha rájövünk arra, hogy az a vallás, amelyikhez tartozunk nem az igazságot tanítja Jézusról, sem arról, amit ő tanított? A Társulat megadja rá a választ: Mindenképpen vallást kell változtatni, ha kiderül róla, hogy hamis - Bibliai beszédtémák -Vallás címszó alatt. „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” — jelentette ki Jézus (János 8:32). "A legtöbb Tanúnak el kell hagynia korábbi életvitelét, és meg kell szakítania vallásos kapcsolatait. Ezért talán jobban értékelik a szabadságot, melyet az igazság hoz el." -w01 2/1 12.oldal 15.bek.- Igaz, ezt nem magukra vonatkoztatva írják, hanem más vallások elhagyásáról.

 

Mindenben követtem a Társulat útmutatásait: a Bibliát olvasva rájöttem mi, illetve ki az igazság. Rájöttem, hogy nem élhetem az életem hazugságban, ezért elhagytam őket. Elhagytam korábbi életvitelemet is, nem egy szervezetnek szolgálok tovább, így érzem és értékelem csak igazán azt a szabadságot, amit Jézus hozott el nekem.

"Ezért legyél elfogulatlan, és ne habozz összevetni Isten Szavával, az igazság forrásával azt, amit tanítottak neked (János 17:17). Ha így teszel, a következő ígéret a te esetedben is igaz lesz: „megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (János 8:32)"- w09 11/1  9.oldal

 

*w12 4/1 8.oldal

**w07 3/15 13.oldal

 

Szólj hozzá

szabadság igazság kegyelem megmentés Jézus Krisztus