2014. máj 15.

A bibliai "Vég Idő", Te és a vallási szervezetek

írta: nicku
A bibliai "Vég Idő", Te és a vallási szervezetek


"A Szent Iratok 66. könyve a János apostol által ie. 98-ban  írt Jelenések, feltárja a tényt, hogy az ördög és démonai az égből történő kivetése a földre nézve negatív hatást gyakorol majd. A Jelenések 12:7-12 meghatározza hogy az égben történő titáni viaskodás után a lázadó teremtmények ki lettek rekesztve az égi dimenziókból amelyekben addig éltek. A "háború" amire János utalt az égben történt és a  Szent Iratok kimutatják annak hatását a földi környezetre is. Míg a legtöbb vallási szervezet teológiájában nincsen feltüntetve évszám kalkuláció, a Watchtower Bible and Tract Society tanításában ez az esemény 1914-el van kapcsolatban. Különös, hogy megannyi vallásszervezet nem fordít hangsúlyt Jézus királyságára, közülük sokan mégis türelmetlenül várják annak hatását a földünkre nézve. Ebben nem Jehova Tanúi állnak egyedül.
Az előzőekben említett évszám, 1914  meghatározása tehát egy mindenképpen alátámasztott, megbízható állítás kell hogy legyen. Jehova Tanúi alapüzenete és az üzenet köré épített vallási rendszer  legfőképpen erre az évszámra támaszkodik. Az évszám vizsgálata vagy éppen Jehova Tanúi állításának vizsgálata természetesen nem vallási versengés indítékából kell hogy történjen. A vizsgálat célja a hit megerősítése és a pontos ismeret elsajátítása kell hogy legyen.
A vizsgálódásra azért van szükség mivel az 1914-es évszám a Watchtower Society által úgy van hangoztatva hogy ezt az évszámot egyedül ők prédikálták a nemzetek között, ezzel igazolva prófétai jelentőségüket. A Society által prédikált tantétel szerint, Jézus 1914-ben lett megkoronázva Atyja Yahweh (Jehova) יהוה az egyedüli Igaz  Isten királyságában. A királyi hatalmában Jézus azt a döntést hozta, hogy a Watchtower Society az egyedüli közlési csatorna a föld nemzetei és Yahweh (Jehova) között. Erre a Máté 24:45-47 -ben található példázat értelmezése adta az alapot. Egy ilyen állítás után egyértelmű, hogy meg kell vizsgálnunk a körülményeket. A vizsgálódásban felelősséggel kell mérlegelni az összes rendelkezésre álló adatot. Ez egyértelműen fontos a "Végidő és Te" kérdésben. 

Szempontok amelyeket figyelembe kell vennünk 

Ebben a vizsgálatban két fő szempontot kell szem előtt tartani. Az egyik, a legfontosabb szempont, hogy nem szeretné senki megsérteni az egyedüli Igaz Isten szószólóját a földön. A második szempont pedig, hogy minden egyénnek joga van tudni minden részletet az Igazsággal kapcsolatban és itt az "egyetemes" és nem a hierarchikus vagy állandóan változó igazságnak tartott állításokat értjük. Ebben az esetben a Watchtower Society állításának igazság tartalmát kell vizsgálnunk. Egy ilyen pozíció igazolására egyértelmű bizonyítékok kell hogy rendelkezésre álljanak. Felmerül a kérdés, hogy vajon kell-e, szabad-e egyáltalán egy kereszténynek elindítania ilyen jellegű vizsgálatot?
Jóllehet a Biblia felhívja felelősségünkre a figyelmet, hogy mindent vizsgáljunk meg, a Watchtower Society ellenzi, hogy mélyebben vizsgálódjunk.( Legalább is, ha valaki vizsgálódni akar, akkor azt a szervezet kiadványaiban kell tennie. Csoportosan sem kutakodhatnak. - km 07/09 Kérdésdoboz- betoldás tőlem ) De miért?-.......vetődhet fel a kérdés. Meg vagyunk győződve arról, hogy egy vizsgálat csak is használhat és nem árthat a hit megerősítésének és építésének. Egy elfogulatlan vizsgálat csakis erősíti a vizsgált eset tiszta körvonalait és sosem árt annak. Azonban az elfogultság és vallási fanatizmus igenis árt neki. 
 Az élet szerkezetét a Földön ma a túlzsúfolt időbeosztás, az életért folytatott szociális harc, érzelmi magaslatok és mélységek jellemzik. Az emberek legtöbbje az "élek ahogy tudok" alapelvet követve, nem akar vagy éppen nem tud olyan értelmezések után járni amelyet egyházaik vezetői jelentenek ki nekik. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy az élet szerkezete majdnemhogy "intézmény függővé" teszi az embereket a földön, akik a készen elkészített információra vágynak az idő és a szellemi energia hiánya miatt.
Az élet jelenlegi rendszere teszi ezt. Éppen ennek a ténynek a figyelembe vétele az, ami miatt megérthetjük, hogy az embereknek igenis joguk van az elkészített információ igazságához, bizonyított valóság tartalmához és minőségéhez, mivel bíznak azokban, akik azt eléjük tárják. Az igény az információ hitelességéhez különösen nagy a mai világban, de ez hasonló volt a történelem folyamán bármely korszakban. Jézus szavai alapvetően kifejezik ennek okát a keresztények esetében. (Máté 24:11)  Az információ hitelessége, alapvető faktor a megfelelő döntés meghozatalához a hétköznapi élet során egyaránt. Ha csak egy egyszerű használt autó vásárlásra utalunk, tudjuk mennyire fontos, hogy az eladott produktum megvétele mellett akkor dönthetünk nyugodt szívvel, ha ismerjük a részleteket vele kapcsolatban. Nem lenne jó, ha csak a szépség külső pontjait vennénk figyelembe a döntésnél, amellett hanyagolnánk megvizsgálni a nem látott részleteket. Mindamellett mekkora hiba lenne az, ha ugyan látnánk a hibát, de nem vennénk arról tudomást, csak mert az autó szép. Vajon mire használhatunk egy autót motor nélkül? Igen. Most jöhet az elme általános játéka, hogy hát miért, egy olyat még ezer dologra lehet hasznosítani pl.virág cserép helyett vagy szerszámos raktárnak. Ez igaz. De a realitás embere az említett funkciók ellátására inkább beszerzi a funkcióra direkt alkotott eszközt és alapvetően hibás vásárlását nem akarja ostoba érvekkel igazolgatni hogy "hát majd jó lesz valamire".  Egyet kell értenünk azzal, hogy ez egy gyakorlati alapelv az élet legegyszerűbb területein, éppen ezért sokkal fontosabb ezt az élet hangsúlyos területein alkalmazni."
"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek


Szólj hozzá

vég idő