2015. máj 07.

Öt jel, ha gyereked szektába keveredett

írta: nicku
Öt jel, ha gyereked szektába keveredett

Különösen a kamaszkor idején, az identitáskeresés korszakában jellemző, hogy gyermekeink csoportokat, társakat igyekeznek keresni maguknak, s ilyenkor a legnagyobb a veszély, hogy az intellektuális éhségüket valamilyen, számunkra talán ismeretlen, vallási közösség, szekta fogja kielégíteni.

 

De honnan tudhatjuk, hogy valóban erről van szó ? A szektákkal kapcsolatos negatív felhangot főként a nagy ún. történelmi egyházak adták, ezért ki kell emelni öt magatartásmódot, amely a szektákra és tagjaikra jellemző lehet, amelyek esetén el kell gondolkodnunk:

 

  1. Fekete-fehér látásmód

Gondolkodása átveszi a szekta jó és rossz, fekete és fehér szemléletű gondolkodását. A valóságot nem látja árnyaltan, csak a "mi", tehát a közösség és a kívülállók ellentétét kommunikálja.

 

  1. Radikalitás

Szigorúan és kérlelhetetlenül ítéli meg önmagát és másokat is. Öltözködése, magatartása, egész személyisége erőteljesen megváltozik. Az általa igaznak vélt világszemléletet bármilyen eszközzel képes érvényre juttatni.

 

  1. Leegyszerűsített problémamegoldás

A kérdésekre, problémafelvetésekre sematikusan, betanult képletek alapján reagál.

 

  1. Függőség

Túlzottan szoros kötődés az adott vallási csoporthoz, akár napi szintű kapcsolattartás formájában. Családjával, korábbi barátaival lazul a kapcsolat, míg vallási vezető és a közösség ellenőrizheti, és befolyással bírhat magánéletének több területére is.

 

  1. Exkluzivitás

Különlegesnek, kiválasztottnak éli meg életét és hitét. A csoportból való kilépés pedig az üdvösség elvesztésével fenyeget. Összességében jellemző, hogy a szekta tagja nem tud és akar kommunikálni más vallási közösségekkel, egyházakkal.

 

És mit tegyünk?

 

Ha úgy érezzük, gyermekünk nincs jó helyen, fontos, hogy őrizzük meg nyugalmunkat, ne hisztériázzunk, és ne is álljunk neki kioktatni. Ezzel pont az ellentétes hatást érjük el. Próbáljuk végig fenntartani vele a kommunikációt, érdeklődjünk, hogy miért fontos számára ez a közösség, mit kap itt.

Közben tájékozódjunk, szerezzünk információkat a közösségről, akár mi magunk is látogassunk el a rendezvényeikre!

Ha pedig a későbbiekben úgy dönt, hogy elhagyja családját, mindig hagyjuk nyitva az ajtót, kapja meg a lehetőséget a visszatérésre!

 

 

Forrás: http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/ot_jel_hogy_a_gyereked_szektaba_keveredett2009_03_04/

Szólj hozzá

gyerek vallás szülő szekta