2014. ápr 27.

Jehova Tanúi egy amerikai szekta?

írta: nicku
Jehova Tanúi egy amerikai szekta?

Ezzel az írással a célom az, hogy elolvasása után magad döntsd el, vajon Jehova Tanúi amerikai szekta vagy sem. Ez a kérdés a hivatalos honlapjukon is szerepel, ezért gondoltam kielemzem, hogy mások is láthassák és eltudják dönteni, vajon a Társulat mennyire volt korrekt a válaszaiban.

   Boldog, kiegyensúlyozott fiatalt látni a képen több rasszból. Ki gondolná róluk, hogy szektatagok?

"Önök egy amerikai szekta?"

Bár a szervezetünk központja az Egyesült Államokban van, nem vagyunk amerikai szekta, mégpedig a következő okokból:
  • "Egy meghatározás szerint a szekta egy olyan csoport, mely kivált egy már létező egyházból. Mi, Jehova Tanúi nem egy másik vallásból váltunk ki, hanem úgy érezzük, hogy visszatértünk a kereszténység első században gyakorolt formájához." -  Azt tudni kell, hogy egy szekta nem csak attól szekta, hogy kivált egy másik vallásból. A Wikipédia ezt írja : "A szekta a latin sequi szóból származtatható, jelentése: követni. A szekta fogalom mai használata viszonylag pontatlan és kevéssé szelektáló. Egyik jelentése: az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoportok, a másik jelentés szerint: szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül. A szó mind a köznyelvben, mind a publicisztikában pejoratív tartalmú. Eredeti értelmében azonban – és vallásszociológiai használatában is – egy sajátos vallásos közösségi forma megjelölésére használják." A Társulat érdekes módon a szekta szó egyik jelentését említi csak meg, a másikat nem, mert bizony, kínosan illik rájuk a kifejezés. Az pedig, hogy ők úgy érzik visszatértek az első századi kereszténységhez, még nem bizonyíték. Érdekes módon azonban a  Hirdetők című könyvük 5. fejezetében arról írnak, hogy a vallásalapítójuk Charles Taze Russell presbiteriánusként nevelkedett,  később a kongregacionalista egyházhoz csatlakozott. 1869-től pedig egy adventista csoport tagja lett, későbbi nézeteire pedig nagy hatással voltak adventista prédikátorok.
  • „Több mint 230 országban és egyéb területi egységen végezzük a szolgálatunkat. Bárhol élünk is, elsősorban Jehova Istennek és Jézus Krisztusnak engedelmeskedünk, nem pedig az Egyesült Államok kormányának vagy bármely más emberi kormánynak (János 15:19; 17:15,16).” - Jehova Tanúi, legyenek azok vének, kisegítőszolgák vagy hírnökök, a Vezető Testület utasításainak engedelmeskednek, csak ezzel nincsenek tisztában. A bibliavers az - Újvilág fordítás szerint - lehet alátámasztani látszik az elméletüket, de ha a görög szöveget nézzük, Jézus "nem e világból valót mondott". 
  • "Minden tanításunk a Biblián alapul, nem pedig egy amerikai vallási vezető írásain (1Tesszalonika 2:13)". - Jehova Tanúi mindig is vezetőik szemüvegén keresztül értelmezhették a Bibliát. Legyen az Russell, Rutherford vagy a mostani Vezető Testület. Részlet Russell egy írásából:
     
    Ha az Írástanulmányok hat kötete gyakorlatilag a Biblia tematikusan elrendezve, megadva a bizonyító bibliai szöveget, akkor nem helytelen a köteteket ‘rendezett formátumú Bibliának’ nevezni. Ez azt jelenti, hogy [a hat kötet] nem pusztán kommentár, hanem gyakorlatilag maga a Biblia. (…) Továbbá, nem csak hogy úgy találjuk, az emberek magának a Bibliának a tanulmányozásával nem láthatják meg az isteni tervet, de azt is látjuk, hogy bárki, aki félreteszi az Írástanulmányokat, még ha használta is azokat, miután megismerte azokat, miután azokat tíz éven át tanulmányozta — ha azután mégis félreteszi őket, és figyelmen kívül hagyja őket, és egyedül a Bibliához fordul, bár tíz éven át értette a Bibliát, a mi tapasztalatunk azt mutatja, hogy két éven belül sötétségbe jut. Másfelől, ha pusztán az Írástanulmányokat és annak utalásait olvasta volna, és egy oldalt sem olvasott volna magából a Bibliából, világosságban lenne annak a két évnek a végére, mert az övé lenne az Írások világossága” (Charles T. Russell)
    Őrtorony, 1910. szeptember 15., 298. oldal

    Nézzük mit írnak az újabb kiadványokban?

     

    A 2014 11/15 "Miért legyünk szentek?" címmel megjelent írásukban fonák módon veszik rá a tagokat arra, hogy engedelmeskedjenek nekik: "Figyeljük meg, mit mondott három földi reménységű testvér, akik évtizedek óta szorosan együttműködnek a vezetőtestület tagjaival. Az egyikük ezt mondta: „Óriási megtiszteltetés velük szolgálni. De mivel ilyen közvetlen munkakapcsolatban vagyunk, időről időre megmutatkozik, hogy noha ezek a testvérek szellemmel felkent keresztények, mégsem tökéletesek. Ennek ellenére az évek során mindvégig arra törekedtem, hogy engedelmeskedjek azoknak, akik vezetést nyújtanak.” A másik testvér megjegyezte: „Az olyan bibliaversek, mint például a 2Korintusz 10:5, mely a Krisztusnak való engedelmességről szól, segítenek nekem, hogy engedelmes legyek, és együttműködjek azokkal, akik vállalják a vezetést. Mindig szívből engedelmeskedem nekik.” A harmadik testvér pedig ezt mondta: „Ha szeretjük, amit Jehova szeret, és gyűlöljük, amit gyűlöl, ha mindig keressük az ő vezetését, és azt tesszük, ami neki tetszik, azzal kimutatjuk, hogy engedelmeskedünk a szervezetének és azoknak, akiket felhasznál, hogy előmozdítsák a földre vonatkozó szándékát.” Erre a testvérre nagy hatással volt Nathan Knorr testvér engedelmességben mutatott példája. Míg néhányan megkritizálták „A nemzet születése” című cikket, mely az 1925-ös Őrtoronyban jelent meg, addig Knorr testvér, aki később a vezetőtestület tagja lett, készséggel elfogadta, amit a cikk írt. Ha elgondolkodunk ennek a három testvérnek a szavain, az nekünk is segíthet abban, hogy engedelmesek legyünk, és ezáltal szentek maradjunk."
  • "A vezetőnk nem ember, hanem Jézus Krisztus, őt követjük (Máté 23:8-10)."- Jehova Tanúi vezetői, ahogy már az imént írtam, emberi vezetők, akár Russellt, az alapítót nézzük, akár a mostani Vezető Testületet.  A szekták alapvető jellemzője, hogy kizárólagosan egy vallás vagy vallási tanító tanításait, dogmáit követik, és elítélik, elutasítják a rajtuk kívül álló vagy tőlük különböző gondolkodást, nézeteket. Az emberek, felekezetek egy csoportja nem feltétlenül jelent szektát. Akkor válik szektává, amikor a tanító vagy az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára. A bibliavers pedig egy öngól, ahol Jézus azt mondta:»Vezetőnek« se hívjanak benneteket, mert e g y a Vezetőtök, a Krisztus. 

    Neked most mik a meglátásaid a Társulat válaszai alapján? Vajon ezek után te se tartod Jehova Tanúit amerikai szektának?


Szólj hozzá

szervezet szekta amerikai szekta