nicku blogja

Egy oldal valláskárosultak számára

2018. dec 15.

Hogyan működnek a szekták?

írta: nicku
Hogyan működnek a szekták?

A szekták kívülről csodálatosnak tűnnek, belül azonban roppant manipulatívak. A szektavezetők elszántan küzdenek azért, hogy rávegyenek a csatlakozásra. Az engedelmességedre, az idődre és a pénzedre pályáznak. A szekták kifinomult elmekontroll és toborzási technikákat alkalmaznak, amelyek az idők folyamán egyre csiszoltabbak lettek.

Óvakodj attól, hogy azt hidd, Te immúnis vagy a szektákra - szerte a világon több millió olyan ember van, akik korábban azt gondolták magukról, nem fogékonyak az ilyesmire, és mind a mai napig nem tudják, hogy egy szekta tagjai!

Ahhoz, hogy felismerj egy szektát, tudnod kell, hogyan is működnek, és meg kell értened azokat a technikákat, amelyeket alkalmaznak. Ez a cikk pontosan erről szól – hogy ...

Tovább Szólj hozzá

vallás manipuláció szekta agymosás befolyásolás destruktív kognitív disszonancia lelki abúzus

2018. ápr 01.

Emlékünnep 2018 - Epilógus

írta: nicku
Emlékünnep 2018 - Epilógus

2013-ban voltam utoljára megemlékezni Jézus haláláról Jehova Tanúi egyik gyülekezetében. Az elmúlt öt év alatt egyszer sem éreztem késztetést arra, hogy újra megjelenjek. Elmondom miért nem.

 

Nem én vagyok az egyetlen, aki vegyes érzelmekkel teli ment haza erről a Megemlékezésről. Valahogy olyan üresnek éreztem magam, mintha mégse tettem volna meg azt, amire Jézus kért… 2013 tavaszára - már nem csak az Új világ fordítást olvasgatva - vettem észre, hogy valami nem stimmel a tanításokkal. Az előadás alatt nem egy kijelentésről tudtam, hogy nem állja meg a helyét. Szívem szerint fogyasztottam volna az emlékjegyekből, de nem akartam galibát okozni. Ezért elhatároztam, hogy többet nem is megyek, mert az egésznek így semmi értelme. ...

Tovább Szólj hozzá

váltság megmentés emlékünnep Jézus Krisztus

2018. már 31.

A manipulálás rövid története

írta: nicku
A manipulálás rövid története

„Manipulálni a világot sokkal egyszerűbb, mint őszintének lenni!” /grafiti/

Mint minden emberi jelenségnek, a manipulálásnak is van történelmi múltja. Megvezetni, befolyásolni, szellemileg, lelkileg „birtokolni” egy másik embert, ez az emberiség egyik sajátságosan negatív csökevénye. A manipuláció latin eredetű szó, bánásmódot jelent. A fogalommal járó képzettársítás révén mégis többnyire lelketlen, másokat kihasználni akaró embereket, módszereket látunk magunk előtt. Bár a manipuláció ősi jelenség, ennek tudományos vizsgálata, és e vizsgálatok eredményeinek „szakszerű” alkalmazása igencsak új keletű. A pszichológia tudományának fejlődésével párhuzamosan alakult a manipulálás kutatásának alakulása. ...

Tovább Szólj hozzá

vallás manipuláció befolyásolás

2018. már 22.

Gyermekek Tanúként való nevelése

írta: nicku
Gyermekek Tanúként való nevelése

Az alábbi cikk egy véleményt fogalmaz meg Jehova Tanúi gyermekeinek felneveléséről.
A történet Richard E. Kelly gyermekéveiről szól, aki az angol nyelvű  exJT blogszférában van jelen, több könyvet is írt e témában. A szerző elég sarkítottan fogalmaz benne, de meg kell jegyeznem, nagyon sok igazság alapja van, ugyanezt éltem át én is, és gondolom nagyon sok Jehova Tanúja még, akit gyerekként annak neveltek.

 

"Szeretné, ha gyermekei az életüket mosdók tisztításával vagy padlók polírozásával töltenék a Wal-Mart-ban? Akkor kényszerítse őket, hogy legyenek az Őrtorony Társaság rabszolgái!

Saját tapasztalatból mondom: sok gyereknek Jehova Tanúja családban felnőni nagyon nehéz, másoknak ez kimondottan katasztrófát jelent.

...
Tovább Szólj hozzá

gyerek szülő befolyásolás

2017. nov 10.

Vallásfüggőség

írta: nicku
Vallásfüggőség

Istenre kattanva, vagy valami más? Milyen mértékben függhetünk a vallásunktól? Mi a különbség a vallásos és a hívő ember között? Ezek a kérdések azok, amikre nagyon nehéz válaszolni. Hiszen minden ember más, másképp működik, gondolkodik, érez. A vallásfüggőség, mint olyan tulajdonképpen nem tekinthető tudományosan megalapozott betegségnek, viszont manapság egyre többet foglalkoznak vele a szakirodalmak.

Nagyon szépen és még kifejezőbben ír erről Függőség és kegyelem című könyvében Gerald G. May: „Idestova húsz éve hallgatom az emberek szívének sóhajait, és meggyőződésemmé vált, hogy velünk született tulajdonságunk az Isten utáni vágyakozás. Akár vallásosak vagyunk, akár nem, ez a vágyunk lelkünk ...

Tovább Szólj hozzá

vallásfüggőség