2017. aug 30.

A világvége szekták és az ő kártyapaklijuk

írta: nicku
A világvége szekták és az ő kártyapaklijuk

             house_of_cards.jpg

Az emberek talán megmosolyogják, amikor olyan emberekkel vagy csoportokkal találkoznak, akik a világvégét hirdetik. A szkeptikusok talán csodálják, ha bárki is komolyan veszi ezeket a figyelmeztetéseket, de… ez a trükk beválik, és minden évben szippant be embereket a szektákba. Milyen kártyákat játszanak meg a szekták, hogy bepalizzák még az egyébként intelligens embereket is, hogy vevők legyenek a világvége forgatókönyvekre?

A világvége szekták (másként még ítéletnap, illetve Armageddon szektáknak is ismerik őket) számos kártyalapot megjátszanak az ítéletnap paklijukból. Aki nem ismeri fel ezeket a lapokat, tőrbe csalhatják.

Nézzük meg közelebbről ezeket a lapokat, miként tévesztenek meg, és hogyan vannak megalkotva, hogy legyőzzék a célszemély felől jövő ellenállást.

A FÉLELEM Kártya

A vég közel!

the_fear_card.jpg

 

 

Az ítéletnap szekták a közeli világ végét hirdetik az embereknek. Ezt a kártyát a félelem bevésésére használják. Érzelmi húrokat pendít meg. És mi más lehetne rosszabb, mint a világ vége? Ez tényleg minden kártya anyja. A félelem faktor nélkül nincs sztori, helyzet, semmi, amin felül kellene kerekedni - semmi tennivaló.

Ha ez egy regényes drámára emlékeztet, jó helyen jársz. A regényekben a rázós helyzeteken felül kell kerekedni, vagy a gonoszt legyőzni még a hepiend előtt. Ez ad értelmet a sztori “létének” és ez viszi előre a drámát a megoldás felé.

A világvége forgatókönyv feltételezi, hogy az elmúlás gondolata meggyőzi az embereket, hogy jobban elmélyüljenek a dolgokban.

A SÜRGŐSSÉG Kártya

Fogy az idő!

the_urgency_card_2.jpg

 

Ha a FÉLELEM KÁRTYA már fel lett használva, a SÜRGŐSSÉG KÁRTYA felfordítása a következő. Szemléltetésképpen ezt ahhoz hasonlítjuk, ami az online árusító oldalakon történik. Amikor valaki - ha rájuk kattint, miután ráharapott - időzavarba kerül, ez például a SIESS, AZ AJÁNLAT HAMAROSAN VÉGET ÉR! vagy a FOGYTÁN AZ IDŐ! szlogeneknél látható, melyekhez egy ketyegő óra társul, ami visszaszámlálja a perceket/másodperceket. Úgy van megalkotva, hogy a sürgősség érzetét keltsék, és arra ösztökéljék az egyént, hogy anélkül cselekedjen, hogy időt szánna a dolgok átgondolására.

Az ítéletnap szekták azzal játsszák ki a SÜRGŐSSÉG KÁRTYÁT, hogy nem csak azt hirdetik, hogy a vég közeleg, hanem hogy fogytán az idő; ez a “végső visszaszámlálás”. Azt mondják az embereknek, hogy életmentő beavatkozásra van szükség, mielőtt túl késő lenne.

A második kártya az elsővel együtt van kijátszva, hogy lökést adjon valakinek a cselekvésre.

Annak, aki már lett kitéve vég-idő propagandának, a halál gondolata erőteljes ösztönzés lehet, hogy jobban megvizsgálja a dolgokat… vagy nem. Sok felnőtt teljesen nyugodtan kockáztat, mintsem, hogy bármit tegyen, ami áldozattal jár a részéről.

Az idő szűke gondolata egyeseket kíváncsibbakká tehet és jobban utánanéznek a dolgoknak, mi történt az első felállás óta - talán csak megnyugtatásképpen, hogy nincs mitől félni - ahhoz hasonlatosan, aki felfigyel egy szalagcímre, és meg is látogatja a weboldalt, hogy többet tudjon meg róla anélkül, hogy bármit is szándékában állna megvenni. Az első két kártyalap elegendő lehet, de ha mégsem lenne képes odaédesgetni a “keményfejűeket” további lapok kerülnek be a játszmába.

Az ÖSZTÖNZŐ Kártya

De mi a helyzet a családoddal?

the_incentive_card_2.jpg

 

Visszatérve ahhoz a személyhez az árusító oldalon, mi történik, amikor ő megpróbálja elhagyni az oldalt? Egy felugró ablak jelenik meg: Várj! Állj meg! Ne hagyd  elveszni a lehetőséget! Ekkor a személynek felajánlanak egy további ösztönzőt. Ez lehet egy árkedvezmény, vagy valamiféle ingyenes termék. Bármi is legyen, ezt arra tervezték, hogy egy további ösztönzést adjon ennek a személynek a cselekvésre való meggyőzéséhez.

Az ÖSZTÖNZŐ Kártyát egyetlen egy céllal tervezték meg: hogy rávegyék az adott személyt annak a lépésnek a megtételére, ami ellen éppen akkor döntött, azáltal, hogy egy olyan meggyőző ajánlatot tesznek, amit nagyon nehéz visszautasítani.

A világvége szekták szintén kijátsszák az ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁT, és ahogyan ezt teszik, az olyan meggyőző lehet, hogy tőrbe csalhat egyébként intelligens embereket is. Hogyan történik ez?

Sok ember, akiket beszippantottak világvége szekták arról számoltak be, hogy ők boldogan élték volna az életüket tovább, nem különösebben foglalkozva a világvégével, vagy azzal, hogy az esetleg bekövetkezhet az ő életükben. Valójában nem kívántak bekapcsolódni egyetlen csoportba sem vagy “vallásossá válni”. Soha nem tudták volna elképzelni, hogy ők ilyet tegyenek, és még talán viccelődtek is, hogy ha eljönne a vég, akkor ez lenne az ő esélyük arra, hogy “megszabaduljanak mindentől”.

Mindez szép és jó… azonban EGÉSZEN másként éreztek, amikor a családjukra terelődött a szó. A családtagok halálának gondolata rávette őket, hogy komolyabban megfontolják a dolgot. Kicsiny gyermekeik pusztulásának gondolata egy erőteljes ösztönzőnek bizonyult, hogy legalább meghallgassák és mérlegeljék az eléjük tárt információkat. És… ez volt az első lépés lefelé az indoktrináció csúszós lejtőjén.

A BŰNTUDAT Kártya

A családod jövőbeni túlélése tőled függ!

the_guilt_card.jpg

 

Egy világvége szekta tudja, hogy a család az egyik legérzékenyebb terület, a gyenge pont, a rés a páncélon. És éppen úgy, ahogy a SÜRGŐSSÉG KÁRTYA hozzáadódott a FÉLELEM KÁRTYÁHOZ, hogy egy erőteljes forgatókönyvet fessenek, az ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁHOZ szintén egy új kártya adódik, hogy egy sokkal meggyőzőbb szituációt építsenek fel.

Amennyiben a célszemély még mindig tétovázik, most a BŰNTUDAT KÁRTYÁT játsszák meg: “Cselekedned kell, hogy megmentsd a családtagjaidat. Ha elmulasztod a cselekvést, az a halálukat jelentheti. Az életük a te kezedben van. Most, hogy hallottad az üzenetet, nem menekülhetsz el a felelősség elől.”

A nyomást tovább fokozzák azoknál, akik kisgyermekekkel rendelkeznek: “A gyermekeid túl fiatalok ahhoz, hogy képesek legyenek meghozni az életmentő döntést, így tehát  nem lesznek védettek, amikor Isten elpusztítja a világot Armageddonnál. Isten elvárja tőled, mint szülőtől, hogy helyes döntést hozzál a védelmük érdekében; te vagy az ernyő, mely alatt menedéket találnak. Ha nem cselekszel a magad érdekében, bizonyára cselekedni fogsz a gyermekeid érdekében. Ha elmulasztod ezt megtenni, akkor lényegében halálra ítéled őket.”

Mindez így néz ki: FÉLELEM ---> SÜRGŐSSÉG ---> ÖSZTÖNZŐ ---> BŰNTUDAT

Az egész végidő forgatókönyvet ismételten felhasználták a történelem során, és oka van annak, hogy ezt újra és újra előhozzák, illetve parádéznak vele. Minden egyes új generáció “új hús” lehet, de őket is az ősrégi problémák foglalkoztatják. A sürgető végidő forgatókönyv kártyapakliját a szekták végül is azért használják fel… mert működik.

the_joker_card.jpg

 

Joker rád leselkedik!

Forrás: http://shunnedforlife.blogspot.rs/2015/11/doomsday-cults-and-their-pack-of-cards.html

Eredeti cikk: http://jehovatanui.blog.hu/2015/12/05/a_vilagvege_szektak_es_az_o_kartyapaklijuk

Szólj hozzá