2015. már 19.

Hasznos könyvek

írta: nicku
Hasznos könyvek

 

Az alábbiakban néhány könyvet szeretnék bemutatni, amelyek destruktív közösségekről írnak. Vannak közöttük olyanok, melyek egy bizonyos vallási csoportról és annak módszereiről szólnak, de vannak olyanok is, amelyek inkább a lelki tanácsadással foglalkoznak. Ezeket a könyveket bátran ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi vallása rátelepedett az életére. Mivel jómagam húsz évig Jehova Tanúja voltam, elsősorban ebből a szemszögből szeretném bemutatni őket.


312PM0G2H4L._SS110_

Steven Hassan: Combatting Cult Mind Control (Harc a szekták elmekontrollja ellen)

Szerzője, Steven Hassan, tagja volt a “Moonita” közösségnek (Egyesítő egyház), ami különösen a nyolcvanas években volt aktuális. Miután elhagyta ezt a szervezetet (amelyben magas pozíciót töltött be) Steven részt vett egy úgynevezett deprogramozási- és kilépési tanácsadáson, olyan volt tagokkal együtt, akik maguk is destruktív közösségbe kerültek. Ez lett kutatásának tárgya, mely az elmúlt évtizedek óta a mai napig tart. Érdemes még megjegyezni, hogy Steven Hassan világszerte elismert alakja a pszichológia eme területének. A könyv számos konkrét tanácsot ad, hogyan lehet segíteni azoknak, akik az elmekontroll áldozatai voltak, és abban is, hogyan illeszkedhetnek vissza a normális életbe. Jehova Tanúit csak a könyv végén említi meg, azoknak az ismert szervezeteknek a listájában, amelyek a  romboló kultuszok elvén működnek, de fontos megemlíteni, hogy a könyvében a szerző, elemzi azokat az elme befolyásoló elveket és módszereket, melyeket ezekben a csoportokban végeznek. Mindenkinek ajánlom elolvasását, különösen azoknak, akik úgy érzik szektába keveredtek, elsősorban angolul tudóknak, mivel a könyv még nincs lefordítva magyar nyelvre.

 

41FN3JNSFVL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU03_

Margareth Thaler Singer, Janja Lalich: Cults in Our Midst: The Hidden Menace in Our Everyday Lives (Köztünk élő szekták: Mindennapi életünk rejtett veszélyforrásai)

Margaret Thaler Singer, a szekták kérdésének vezető szaktekintélye az Egyesült Államokban csaknem ötven évnyi szaktudását segítségül hívva írja meg ezt a meghatározó könyvet a szektákról. A könyvet Janja Lalich-al együtt írta, aki szintén író és korábbi szektatag. Singer első könyve egy sokkoló ismertető, amely bemutatja, hogy mik a szekták és hogyan működnek. A Köztünk élő szekták alapvető információkkal szolgál arról, hogyan segíthetünk az embereknek kimenekülni a szektás megkötözöttségekből és felépülni ebből a tapasztalatból. Ez a meggyőző könyv leszámol a jól ismert mítoszokkal és zavarba ejtő kérdéseket válaszol meg a szektákról. A Köztünk élő szekták lapjai tele vannak gyakorlati stratégiákkal és javaslatokkal, hogy megérthessük a szektajelenséget és segítsünk a szektatagoknak kiszabadulni. Az elmekontroll legnagyobb szakértője bemutatja, hogy a szekták veszélyesebbek, mint korábban bármikor, és tanácsot ad az olvasóknak, hogy mit tehetnek a sokkoló munkahelyi beszivárgásokkal, melyek képzési programok és kényszerítő célzatú “new age” workshopok álcája alatt érkeznek. A könyv nem érhető el magyar nyelven.

 

Kozma Judit: Látlelet a megváltásról

A szekta-létről és vallási élményről szóló könyv egy karizmatikus egyház kapcsán, e vallási közösség életének leírását és e jelenség értelmezésének kísérletét tartalmazza. Mint ilyen, az esettanulmány műfajába tartozik. Választ keresve arra a kérdésre, hogy miért szaporodnak Magyarországon az utóbbi időben a vallási kiscsoportok, bázisközösségek, imacsoportok. A jelenségre több tanulmány hívta fel a figyelmet, de az élet tényei is tájékoztatják erről az odafigyelőt, hiszen nap mint nap találkozhat az utcákon ezen csoportok tagjaival, akik felajánlják neki, hogy bevezetik őt a hit rejtelmeibe.



Szalai András: Más Jézus, más lélek, más evangélium

A kézikönyv fő témája a hit védelme olyan vallási irányzatok tanaival szemben, amelyek önmagukat az igazi kereszténységnek tekintik, ugyanakkor tagadják a kereszténység egyetemes hitvallásait, a katolikus, ortodox és protestáns egyházak teológiai közös nevezőjét.A kézikönyv új utat kíván mutatni egy felekezetközi teológiai apologetika irányába, amelynek fókusza a keresztény egyház tagjainak, valamint a keresőknek a védelmére, illetve a könyvben ismertetett irányzatok tagjainak evangelizációjára irányul. Aki nem szeretne eltévedni a vallási tévtanítások mai dzsungelében, az akkor is jó vezérfonalat talál a biblikusan és logikusan érvelő írásban, ha esetleg nem is tud a szerző minden mondatával azonnal egyetérteni." - (Szűcs Ferenc, Károli Gáspár Református Egyetem, Hittudományi Kar). A könyv logikus felépítésű és tudatosan olvasóbarát. Ezt segítik a hasznos, áttekinthető táblázatok és a gazdag bibliográfia.  A keresztény hitet ért kihívások jelentős része kezdettől fogva nem kívülről érkezett, például a harcos ateizmus részéről, hanem belülről, azaz az egyházban, vagy annak "határterületein" felbukkanó tanítások felől. Szalai András régi-új könyve éppen az utóbbiak, gyakorta átláthatatlan sűrűjében jelenthet nagy segítséget a tájékozódni kívánóknak, mégpedig úgy, hogy miközben az olvasó a "más alapot" vetők tanaival ismerkedik, önmagának is folyamatosan választ kell adnia az egy Alaphoz való viszonyáról." - (Lőrik Levente, Baptista Teológiai Akadémia)

 

A továbbiakban kimondottan Tanúknak, Tanúkról illetve tanításaikról szóló könyvek:

 

51346UlGALL._SL500_AA300_

Carl Olof Jonsson: A “pogányok ideje” - Vajon véget ért?

E könyv Carl Olof Jonsson svéd szerző műve, aki maga is Jehova Tanúja volt. Körültekintő tudományossággal megalapozott munkát hoz nyilvánosságra e lapokon. Műve, többek között a Jeruzsálem Nabukodonozor, babiloni hódító általi elpusztulásának dátumára utaló asszíriai és babilóniai forrásszövegek szokatlanul részletes elemzését is tartalmazza. Felfedi a Tanúk által elfogadott és a “pogányok idejének” végeként azonosított 1914-es dátum valódi eredetét. Részletekbe menően elemzi  a Júda feletti babiloni uralom “70 évéről” szóló próféciát.

 

516CK0sbzhL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_ 

Captives of a Concept (Anatomy of an Illusion) by Don Cameron

(Egy elgondolás rabjai - fordítás alatt)

Don Cameron, egy volt vén Jehova Tanúi gyülekezetéből. Ebben a könyvében egy részletes tanulmányt és tényeket közöl Jehova Tanúi történelmével kapcsolatban, és annak okairól, miért nem lehet Istentől ihletett ez a szervezet. Többek között részletesen elemzi a Máté 24:45-47 körüli manipulációt, és a “hű és értelmes rabszolga” változtatásait a szervezet teljes történelmén keresztül. A könyv tárgyilagos és hiteles stílusban íródott, és egy különleges betekintést nyújt Jehova Tanúi szervezetébe és annak tévtanításaiba. 

tfpot

Edmond C. Gruss: Elhagytuk Jehova Tanúit - Személyes bizonyságtételek

Ebben a könyvben a szerző, Gruss, két anonim közreműködővel együtt, kevésbé ismert részleteket közöl Jehova Tanúi korai történelméről. Például: A könyv beszél a “Szalon Egyesületről” és arról Russell miért tagadta, hogy valaha is tagja volt ennek a csoportnak. Miben nem tudott Russell  együttműködni a “Szalon Egyesülettel”? Miért van Rose Ball a “Sioni Őrtoronyban” az Őrtorony hét igazgatója között megemlítve? Hogyan “illeszkedtek” a próféciák dátumai az értékesítésre szánt irodalommal összhangban? Hogyan lett Jehova általi követelmény egy meghatározott számú óra, amit a szolgálatban kellett eltölteni? stb.

 

Kovács Zsolt: 1914 - Beteljesedett prófécia?

A szerző saját irodalmukból bizonyítja be az ellenkezőjét az 1914-gyel kapcsolatos tanításuknak. Nyelvezete erős, lendületes, kissé csípős. Saját bevallása szerint, ha ma írná meg a könyvet, nem ezt a stílust választaná. Véleményem szerint az egyik legjobban és legérthetőbben megfogalmazott könyvek közé tartozik. 1997 óta jelent meg néhány hasonló szellemű kiadvány, Kovács Zsolt könyve olyan értékes részleteket is tartalmaz, amit azóta még magyar nyelven soha senki nem írt meg előtte. “Kovács Zsolt munkája azt kívánja bizonyítani, hogy ezek a prognózisok képezik a szervezet tanításának a fundamentumát. Az egész szervezet létjogosultsága függ ezektől az időpontoktól” (p. 3.).



 Dr. Fekete Péter : Jehova Tanúi szektájának ismertetése és bibliai kritikája

“Különösen felerősödőben vannak azok a szekták, akik az időket és alkalmakat számolgatják Jézus szavai ellenére (ApCsel. 1.7). Ezzel nagyon erős nyomást gyakorolnak a megszólítottakra a mielőbbi hozzájuk csatlakozást akarva így kierőszakolni. Jézus az utolsó időkről szólva nem évszámokat mondott, hanem arra figyelmeztetett, hogy visszajövetele előtt hamis Krisztusok, hamis tanítók és hamis tanítások fognak megjelenni (Mt 24,4-5,23-24-36). A hamisítványok veszélyesek, mert igaznak vélt tanításokkal kelletik magukat, pedig nem igazak. Hogyan ismerhetjük fel a hamisítványokat? A mi Urunk nem hagyta gyermekeit magukra. Népe számára adott és ad Szentlelkétől kegyelmi ajándékokat (tanítás, lelkek megkülönböztetése 1Kor 12,10-28) nyert embereket. E tanulmány segíthet minden újjászületett embernek e szekta tanításainak helyes megvizsgálásában. És segíthet azoknak is, akik az egyetlen Urat, Igazságot, Életet, Jézust őszintén keresik. “

 

Szalai András: Jehova és a szervezet

A 'Jehova Tanúi' szervezet iratainak ellentmondásait bemutató, meggyőző erejű dokumentumkönyv Tanúknak és kívülállóknak egyaránt. A könyv szerzője kívülálló keresztény valláskutató, aki nemcsak a Társulat kiadványait olvasta végig, hanem sok Tanúval személyesen is megismerkedett, és megszerette őket. Hiteles dokumentációja alapján tárgyilagos hangvétellel, ugyanakkor együttérző szívvel hívja olvasóit valódi együttgondolkodásra.



 

Ralph T. Miller: Jehova Tanúi - Félrevezetés áldozatai
“Hogyan vezetett a vizsgálódás és az isteni segítség e vallási kultuszból való szabadulásunkhoz.” Könyvét azért írta meg, mert erős elkötelezettséget érzett arra, hogy oktasson és figyelmeztessen másokat Jehova Tanúival kapcsolatban, hogy megkíméljék őket a szervezet csapdájába való tehetetlen belesétálástól, mint ahogy az vele és a feleségével is megtörtént sok évvel ezelőtt, mivel semmilyen bibliai ismerettel nem rendelkeztek.

Kevin R. Quick : Az Őrtorony-zarándoklat

A könyv Kevin Quick személyes története. Elmondja miért lett Jehova Tanúja, milyen életet élt a hét év során, míg ebben a vallásban volt, és miért hagyta ott a szervezetet 1984-ben. A könyv először 1989-ben jelent meg, ma már nem kapható. Magyarul online olvasható vagy letölthető itt.



Josy Doyon : Jehova Tanúja voltam - Egy tévút története

A történet az 1960-as évek világába vezeti az olvasót, amikor még sok minden némileg másképp nézett ki az Őrtorony Társulat arculatában. A könyv elsősorban útkereső Tanúknak ajánlott.



További fontos könyvek, jegyzetek még Jehova Tanúinak:

 

Szalai András: Más Jézus, más lélek, más evangélium  - a könyvből egy részlet, ami kimondottan a Tanúkról szól

Raymond Franz: Lelkiismereti válság

Raymond Franz: A keresztények két osztálya

Kevin R. Quick: Érveljünk Jehova Tanúinak

Lothar Gassman: Jehova Tanúi — Történetük, tanításuk, értékelésük

Van-e Jehovának egy tiszta szervezete?

Thomas W. Cabeen: Isten egy szervezeten keresztül tevékenykedik?

Jon Mitchell: Hol szolgálja Istent a nagy sokaság?

Tóth-Simon Károly: A Szentháromság titka

Tóth-Simon Károly: Segédlet a háromság-tan tanulmányozásához

George Orwell: 1984

Pratkins és Aronson: A rábeszélőgép

 

 

Összeállította: nicku, Columba

 

Szólj hozzá

könyvek szervezet szekta befolyásolás