2015. jan 02.

Kiút az élet útvesztőjéből

írta: nicku
Kiút az élet útvesztőjéből

 

A mindennapokban gyakran elveszítjük életünk vezérfonalát és a rend helyét átveszi a káosz. Ilyenkor egy olyan útvesztőbe keveredhetünk ahonnan nehezen található a kiút. Elfelejtettük, hogy az élet igazi rendje az egyensúly és minden olyan döntés, érzés és gondolat, amely nem az egyensúlyt szolgálja zűrzavarhoz vezet.


Így jogosan tehetjük fel a kérdést: Hogyan tovább?



Tudatosítsd a problémát

A probléma tudatosítása szükségszerű a megoldáshoz, az első lépés maga a felismerés. Hajlamosak vagyunk a boldogtalanságot az élet velejárójaként venni, másokat vagy magát a sorsot okolni és passzív elszenvedőként boldogtalanságunkba beletörődni. Közben elfelejtjük, hogy életkörülményeink, érzés és gondolatvilágunk legnagyobb részt saját döntéseink, választásaink következményei. Ritkán gondolunk arra, hogy mi vagyunk sorsunk alakítói. A saját felelősség tudatosítása elengedhetetlen lépcsőfoka a fejlődésnek. Amikor megszületik a gondolat: “Ez így nem mehet tovább…” máris megtetted az első lépést.

Helyezd át a fókuszt

Figyelmünk valóságos nagyítóként működik és mindent, amit górcső alá helyez, annak a jelentősége azonnal megsokszorozódik. A konfliktus helyzetek, a megoldatlan problémák, az érzelmi feszültségek lekötik figyelmünket és beszűkítik a tudatot. Így lesz aztán “bolhából elefánt”, és innen már csak egy lépés hogy elrugaszkodjunk a valóságtól. A kontextus kiszélesítése, az élethelyzet nyugodt átgondolása segít egy újabb rálátást adni a problémára. Ehhez természetesen idő is kell. Soha ne hozzunk döntést mindaddig, amíg a fókusz a negatív érzésvilágon van, mert ez veszélyes gyújtópontként csak újabb rossz döntések láncolatát eredményezheti.

Szabadulj meg a régi gondolati mintáktól

A helytelen fókusz nemcsak a negatív érzéseket nagyítja fel, hanem áthelyezi a súlypontot a múltra és hajlamos aktiválni régi konfliktus helyzeteket és helytelen gondolati mintákat. Így születik meg az önmagát igazoló érzés: “Mindig ez történik velem”. Természetesen van lehetőség arra, hogy ismét megtörténjen, amennyiben újra meg újra azokat a döntéseket hozod. A megbocsájtás, elengedés, elfogadás a múltbéli tapasztalatok átminősítéséhez vezet és megszűnnek az ebből származó hamis gondolati sémák.

Spórolj az energiáddal

Energetikai lények vagyunk és a jó működéshez szükségünk van az energia háztartásunk egyensúlyban tartására. Nemcsak testünk, hanem lelkünk jóléte is annak a függvénye, hogy mennyi energia áll a rendelkezésére. A negatív gondolatok és érzések állandó jelenléte tudatunkban jelentős energiaveszteséggel járnak. A kimerültség oka gyakran pszichés eredetű és a feszült lelkiállapot, a düh, harag, frusztráció, depresszió feneketlen zsákként nyeli el az energiatartalékokat. A múlt nehézségei, a jövőtől való félelem, a mások megoldatlan gondjaiban való részvállalás negatív energiamérleget szül. Hogyan hozható létre pozitív energia mérleg?

Keresd meg az erőforrásaidat

Minden ember rendelkezik olyan erőforrásokkal, amelyek mozgósíthatók szükség esetén. Elsősorban önmagadban és ne másokban vagy rajtad kívül eső dolgokban keresd ezeket. Gondolkodj el azon, melyek azok a tevékenységek amelyek boldoggá tesznek. Hozzál tudatos döntéseket és válaszd azokat az érzéseket, amelyek feltöltenek. A szeretet, megbocsájtás, a hit, feltétel nélküli segítség, alkotás, remény érzése köztudottan olyan spirituális erőforrások, amelyek pozitív energiamérleget eredményeznek.

Horgonyozz le a jelenbe

A jelen pillanat az egyetlen, amely a változáshoz megadhatja a lehetőséget. A döntéseink mindig ebben a pillanatban születnek. Életünk mindig a múltbeli “jelen pillanatok döntéseinek tükre”. Így hát ne halogasd a döntéseidet. Az itt és most mindig megadja a változás lehetőségét, de a választás a te kezedben van.

Legyél nyitott az új iránt

Az új megtapasztalása újabb lehetőségeket kínál. Hagyd el a komfortzónádat! Az új tapasztalatok szükséges feltételei a fejlődésnek. Ehhez természetesen néha kockázatokat is kell vállalni. Idézz fel magadban olyan élethelyzeteket, amelyeket sikeresen megoldottál. Azok a döntések és erőforrások most is a rendelkezésedre állnak és újra alkalmazhatod őket.
Ha pedig sikerült megkapnod a választ és tudod: ”Hogyan tovább” akkor újra kézbe veheted életed vezérfonalát. Ha a káosz helyét pedig újra átveszi a rend, akkor végül adj hálát!

Forrás:

http://filantropikum.com/kiut-az-elet-utvesztojebol-7-lepesben/

Szólj hozzá

egészség önismeret